Totalul afișărilor de pagină

joi, 18 iulie 2013

 Geografia. Știință, transformare, progres...


 
           Îmi vin în minte zeci, poate chiar sute de cuvinte, care contopite formează acest cuvânt, simplu la origine, Geografie.
          Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, ” GEOGRAFIE s. f. = Stiin
ță care studiază și descrie învelisul terestru, cu toate elementele sale, din punct de vedere fizic, economic, etnografic etc.”. Acest "etc." din final atestă întocmai spusele mele, menționate puțin mai sus.
          Pentru mulți, geografia este o joacă, o simplă materie, materie de teză, Bacalaureat, Examen de admitere etc.,  unde poți lua foarte ușor o notă destul de mare.
          Tot pentru aceștia termenul de "geograf", îl constituie acea persoană care cunoaște, sau cel puțin "ar trebui sa cunoasca" capitalele celor aproape 200 de state existente pe glob în momentul de față sau să știe altitudinea la `n
șpe mii de munți. Nu dragilor, geografii nu se ocupă cu așa ceva! Geografii sunt acele persoane care duse în fața unui munte îți pot explica foarte ușor de ce acesta e "asa abrupt", de ce unele specii de arbori cresc doar pe versantul celălalt, de ce plouă, care sunt cauzele și consecințele rotirii Pământului în jurul Soarelui, sunt aceia care dacă "sapă o groapă” îți pot oferi informații prețioase despre fertilitatea și stabilitatea solului.  Tot geografii sunt oamenii care îți pot spune de ce e bine să construiești o casă aici și nu puțin mai în stânga, de ce în prezent populația lumii este de 10 ori mai numeroasă decât acum 400 de ani, și tot ei sunt cei care atunci când privesc un lac nu văd doar apă, ci văd în acesta o inevitabilă atracție turistică.  Aceștia îți pot oferi hărți, planuri ale orașelor și multe alte lucruri utile. Mai are rost să enumăr?!
 
            Recent am citit o știre care probabil pe mulți i-a întristat, însă pe mine, și sunt sigur că și pe mulți alții ne-a îmbucurat. Facultatea de Geografie, din cadrul Universității din București, se bucură anul acesta de cea mai mare concurență la admitere la nivel de țară, repet de ȚARĂ. Potrivit surselor media, la unele specializări există chiar și 13/14 candidați pe loc (momentan, înscrierile nu s-au terminat).
           Acest lucru mă face să fiu mândru că sunt student al unei facultăți așa căutate și de prestigiu și mă face să cred că acest domeniu, în sfârșit, începe să ofere interes care cel mai probabil se va materializa prin apariția de noi locuri de muncă în viitorul apropiat.
 
           Așadar, doamnelor, domnișoarelor și domnilor, când întâlniți un student la Geografie, un profesor din domeniu, sau chiar un împătimit al acestei științe, reacția dumneavoastră nu trebuie să fie de genul: "Pff...geografie", ci ar trebui să îi urați un sincer "Felicitari si succes pe mai departe!".

         Potrivit spuselor lui Emil Cioran în lucrarea Schimbarea la față a României (1936), "Romania
e geografie”. Acest lucru ar trebui să ne dea de gândit...
 
 În final, cum ar zice și Andi, "s
ă fiți cu minte, nu cuminți!”
  
            


                                                                                                                              

                                                                     written by Alin Grigore
 
 

Un comentariu:

  1. Alin, felicitări pentru inițiativă!
    Chiar avem nevoie de articole de genul ăsta care să ne motiveze să perseverăm :D
    Multă, multă baftă în ceea ce ți-ai propus!

    RăspundețiȘtergere